Filt
Hvad er filt?
Filt er en betegnelse for et stykke tekstil, der hverken er strikket eller vævet (non-woven fabric). Filt kan fremstilles af mange forskellige slags fibre – fra syntetiske fibre til naturfibre. Den filt vi laver er altid af naturfibre af 100% uld.
Vi filter selv ulden og har fat i ulden rigtig mange gange. Meget forgår med hænderne, men vi har lavet nogle maskiner, der hjælper os i nogle af processerne.
Hvordan filter man?
Uld kan helt naturligt filte! Alle har nok prøvet at vaske en uldtrøje i vaskemaskinen i for varmt vand – ud kommer en trøje i en alt for lille størrelse. Det er umuligt at trække den ud til den oprindelige størrelse.
Det er denne egenskab, man benytter sig af, når man filter uld.
I mikroskop kan man se, at uldfibre har skæl, som rejser sig ved varme. Under skællene er der kroge med modhager (som fiske kroge), som kan gribe fat i hinanden. Sådan filter uld.
Hvordan nålefilter man?
Vådfiltning er filtning med rent vand eller sæbevand. Ved hjælp af varmt vand og bevægelse kan jeg få uldfibrene til at gribe fat i hinanden med de naturlige modhager ulden har. Når ulden har taget form, er den blivende – en slags uld-hukommelse. Når jeg filter af renvasket uld, bruger jeg kun varmt vand og bevægelse. Der bliver ikke tilsat nogen form for kemi – det er en meget bæredygtig, grøn proces.
Når jeg filter rå uld, der kommer direkte fra fårene, vådfilter jeg med varmt vand og sæbespåner. På den måde får jeg både vasket ulden og filtet den sammen i samme proces. Det sparer på vandforbruget.
Hvilket garn bruger man til filt?
Man kan bruge forskellige garner til at filte med. Jeg bruger karteflor til at filte med. Det er uld, som er redt igennem, så det er meget let og luftig.